Μάθε κι εσύ τι γίνεται με το χαρτί όταν το πετάς

Το χαρτί είναι ένα από τα υλικά που ανακυκλώνονται περισσότερο παγκοσμίως, γιατί όταν συλλέγεται καθαρό αποτελεί μία εξαιρετική πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέου – καινούριου χαρτιού.

Μάθε τα πέντε στάδια για την ανακύκλωσή του:

1) Συλλογή

Η συλλογή του χρησιμοποιημένου χαρτιού γίνεται με πρωτοβουλία των δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, ενώ δεν υπάρχει επίσημο εθνικό σύστημα συλλογής.

Πολλές εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες συλλέγουν το χαρτί σε ειδικούς κάδους, το οποίο μετά οδηγείται σε χαρτοβιομηχανίες για ανακύκλωση.

Το χαρτί από τα νοικοκυριά συλλέγεται σήμερα στον μπλε κάδο (παρόλο που ο κάδος αυτός αφορά σε συσκευασίες) και στη συνέχεια μέσω των Κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) οδηγείται σε χαρτοβιομηχανίες.

Είναι σημαντικό το χαρτί να συλλέγεται χωριστά από τα άλλα υλικά και να είναι καθαρό!

2) Πολτοποίηση

Το χαρτί, αφού συλλεχθεί και διαχωριστεί, μεταφέρεται σε μηχανές πολτοποίησης. Εκεί τεμαχίζεται και βυθίζεται σε νερό, έτσι ώστε να γίνει διαχωρισμός και καθαρισμός των ινών του.

Ο καθαρισμός αφορά αρχικά στις μεγάλες ξένες προσμίξεις όπως τα συρραπτικά και τα ίχνη από πλαστικό και γυαλί.  Οι ίνες τους χαρτιού σταδιακά καθαρίζονται και ο πολτός φιλτράρεται αρκετές φορές, ώστε να καταστεί κατάλληλος για επεξεργασία.

3) Απομελάνωση

Σε δεύτερη φάση γίνεται ο καθαρισμός του χαρτιού από μελάνια που τυχόν φέρει. Η διαδικασία αυτή λέγεται απομελάνωση και έχει ως στόχο την αύξηση της λευκότητας του μίγματος. Στο διάλυμα χαρτιού – νερού διοχετεύεται αέρας και έτσι το μελάνι προσκολλάται στις φυσαλίδες του αέρα και ανεβαίνει στην επιφάνεια από όπου και συλλέγεται. Στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, οι ίνες του χαρτιού λευκαίνονται με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

4) Παρασκευή του πολτού

Με τις παραπάνω διαδικασίες οι ίνες του χαρτιού προοδευτικά καθαρίζονται και αφού φιλτραριστούν και διαπιστωθεί η καθαρότητά τους, το τελικό προϊόν (πολτός) είναι έτοιμο για τη δημιουργία νέου χαρτιού. Ανάλογα με το είδος του χαρτιού που θα παραχθεί, χρησιμοποιείται κάποια ποσότητα από νέα πρώτη ύλη. Ενδεικτικά, οι εφημερίδες και τα χαρτόνια συσκευασίας μπορούν να παραχθούν από 100% ανακυκλωμένο χαρτί.

5) Διαμόρφωση του φύλλου χαρτιού

Με τη βοήθεια μηχανών, το χαρτί διαμορφώνεται σε φύλλα, πρεσάρεται και στεγνώνει. Η τελική μορφοποίηση του χαρτιού γίνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγοραστή.

Θυμηθείτε: 1 τόνος ή περίπου 15 πακέτα λευκού μη ανακυκλωμένου χαρτιού γραφής απαιτούν την κοπή 20 περίπου δέντρων!

Written by admin